Україні потрібна народна Конституція

Україні потрібна народна Конституція

 

Змінити країну неможливо без нового суспільного договору між народом і державою.

 

Усі ми мали великі сподівання на зміни після Революції Гідності. Але Україна знову відкотилась до моделі олігархічного устрою. Знову потопає в корупції, безгосподарності та безправності.

Найгірше, що влада при цьому зацікавлена у клановій моделі. Хоча, звісно, як і в брежнєвські часи, чиновники на телеекранах розповідають лиш про «здобутки та реформи». Але ці так звані «реформи» ще більше загострюють ситуацію і доводять українців до зубожіння. Особливо боляче це відчувають прості люди в регіонах, які вже не можуть оплатити «драконівські» комунальні тарифи, харчі та ліки.

Тому з одного боку ми чуємо з телеекранів про «суцільне покращення», а з іншого – бачимо страшну реальність: зростання безробіття і здорожчання товарів та послуг, рейдерство на підприємствах, смерті на дорогах, масові хабарі та контрабанда, «торгівлю на війні і крові», замахи на журналістів та спроби обмеження свободи слова. Найбільше сил влада тратить на те, щоб вдавати, ніби вона бореться з корупцією. Хоча б про око людське посадили кількох важливих персон за хабарі – але і їх катма. Замість цього наплодили силу-силенну спецорганів, які лиш демонструють свою неспроможність.

Як наслідок – українці зневіряються у самій українській державі і масово мігрують за кордон у пошуках роботи і кращого життя.

Що за цих обставин має робити народ? «Як джерело влади в країні» він мусить вимагати нового суспільного договору. Без інтересів олігархів та кланів, перетягувань владних повноважень. Замість цього у новому договорі мають бути інструменти контролю над владою. Адже скільки б ми не ходили на вибори, знову і знову стаємо на ті самі граблі: кланово-олігархічна система відроджується навіть після Революцій і сотень смертей українців за наші свободи.

Першою з ідею нового суспільного договору ще у червні виступила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Вона визнала, що у чинній Конституції права та свободи людей «ніким і нічим не гарантовані»: «У Конституції унормовані абсолютно безпрецедентні права влади і зафіксовані лише обов’язки людей». За її словами, між державою і українським суспільством має бути укладений новий суспільний договір, щоб громадяни нарешті отримали реальні можливості для управління державою.

Під патронатом політика сьогодні групи фахівців напрацьовують за напрямками нову концепцію суспільного договору – це не що інше як проект народної Конституції, який новий президент повинен винести на Всенародний референдум.

«Нема жодних сумнівів: треба змінювати Конституцію, бо вона закладає фундамент для всього, що відбувається в країні», – переконана вона. У цьому справді є зерно правди. Адже Конституцію 1996 року творили представники партноменклатури, вона став предметом кулуарних домовленостей і закладених правових пасток, натомість країна і люди були викреслені з процесу її ухвалення.

Ключовий недолік Конституції 1996 року, на переконання Тимошенко, полягає в тому, що Основний закон побудований не на договорі між народом та елітами, а на олігархічній змові. Саме через це, переконана вона, український народ довгі роки позбавлений головного права – бути єдиним джерелом влади. І важелів впливу на владу нема. Окрім того, невипадково у Законі всі гілки влади є безконтрольними, а тому безвідповідальними. Це особливо позначилось на чинній судовій владі, яку, за соцопитуваннями, українці вважають несправедливою та недоступною для більшості людей.

Політик впевнена, що за 9 місяців внаслідок суспільної дискусії має народитися проект суспільного договору, у якому чиновники не можуть змінити навіть кому. «Сьогодні на порядку денному стоїть не просто необхідність ухвалення нової Конституції як основи нової України, не просто перезавантаження влади, а зміна філософії нового Основного закону. «Нам потрібен новий суспільний договір між громадянами: як вони хочуть самоврядуватися, як ефективно включити їх в процес управління країною. Якщо це зробити правильно, то, по-перше, в країні буде наведено лад, по-друге, людям не потрібно буде виходити на Майдани. Адже у новій Конституції має бути кілька ключових речей. Перше: нам потрібно прибрати двовладдя в країні. Друге: нам необхідно поставити владу під повний контроль, зняти монополію політичного класу на управління державною і повернути в цей процес людей», – пояснила політик.

Сама ж лідер «Батьківщини» на Всеукраїнському форумі запропонувала 16 новацій – пропозиції до нового суспільного договору, які усунуть корупцію, двовладдя та інші вади чинної Конституції. Серед цих новацій: парламентська форма правління канцлерівського типу, всенародне обрання парламентської більшості та канцлера, нова система виборів до парламенту у два тури, законодавчо закріплені контролюючі функції опозиції, створення нової контролюючої гілки, незалежної від влади, – Національної асамблеї самоврядності влади, надання громадянам права законодавчої ініціативи тощо.

Політик закликала всіх небайдужих інтелектуалів, фахівців різних напрямків долучатись до обговорення і вироблення нового суспільного договору, щоб разом змінити країну. Колективна, народна робота над новим суспільним договором передбачає, що фахівці з різних сфер мають запропонувати своє бачення, далі проект супроводжують експерти, документ аналізує і спеціальний орган – конституанта. І врешті – готується остаточна версія нової Конституції, яка виноситься на ухвалення всенародним референдумом.

«Це буде найкраща Конституція, яку можна буде створити у XXI столітті», – вважає Тимошенко. На її думку, саме новий суспільний договір є головною умовою для побудови справедливої та сильної України. Він і стане фундаментом нового Основного закону, який працюватиме в інтересах народу, а не кланів.


Сергій Коваленко

Scroll to Top
Догори