Вони працюють. Який «врожай» зібрали політики влітку

Соціологічний центр СОЦИС спільно з колегами провів досить показове дослідження, котре дозволяє якісно оцінити вплив дій та заяв політиків протягом літнього періоду. А головне, відслідкувати їх динаміку. Протягом дослідження опитано понад 10 тисяч респондентів. Деякі експерти вважають, що дослідження трьох соцслужб замовив штаб діючого Президента. Якщо це правда, тоді це перший випадок, коли за гроші самого Порошенка його так принизили.

 

Якщо відстежити динаміку рейтингів кандидатів у президенти, ми доходимо висновку, що більшість кандидатів збільшили свою популярність. Виняток – Президент України Петро Порошенко. За нього як у травні, так і у вересні готові проголосувати лише 8.4% виборців. Найбільше зростання продемонструвала Юлія Тимошенко, покращивши власний показник на 3.6%.

 

Кандидат Социс
(травень 2018)
Социс, КМІС, Центр Разумкова (вересень 2018) Динаміка
Місце % Місце %
Тимошенко 1 9.3 1 12.9 +3.6%
Порошенко 2 8.4 2 8.4 0
Зеленський 5 6.6 3 7.9 +1.3%
Вакарчук 3 7.3 4 7.6 +0.3%
Гриценко 4 7.0 5 7.5 +0.5%
Бойко 6 5.6 6 7.1 +1.5%

 

Проти Президента зіграла ставка на так званий «шлунковий електорат». Тобто, на виборців, що складають найбідніші верстви населення. Українці негативно оцінюють соціально-економічну політику влади. Не бачать від неї реальних рецептів вирішення проблем тарифів, зарплат та конфлікту на Сході. Через це президентське гасло: «мова / армія / віра» не знайшло підтримки виборців. Протягом літа змінились і головні проблеми, що турбують українців. Сьогодні це війна, низькі доходи та високі тарифи:

 

Той факт, що інші кандидати у президенти не пропонують зрозумілих та головне комплексних шляхів вирішення головних проблем, грає на руку Юлії Тимошенко. Вона пропонує нову стратегію миру, але не на умовах капітуляції. На форумі «YES» Тимошенко чітко зазначила, що Україна повинна будувати переговорний процес на основі Будапештського меморандуму, не відкидаючи тих позитивів, що були досягнуті Мінськими переговорами. Перш за все, це зупинка активних бойових дій на Сході. Однак, Мінські домовленості не призвели до реінтеграції Донбасу, а зволікання із задіянням Будапештського меморандуму призводить до фактичного замороження конфлікту та інституалізації так званих «республік». У безпековому плані Тимошенко запропонувала також всім кандидатам у президенти та лідерам партій підписати меморандум про незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції. В сьогоднішніх умовах – це найкращий інструмент об’єднання не тільки еліт, але і громадян задля безпеки нашої країни.

 

Проблему низьких доходів та високих тарифів Тимошенко бачить комплексно, а не через зміни в окремих галузях економіки. Україна – єдина з демократичних держав Західного світу, де тарифи на ЖКГ встановлюються постановою Уряду, а не умовами ринку. Корумпований та неефективний державний апарат спотворить та знищить будь-які галузеві зміни, що покликані покращити умови життя. Саме тому Тимошенко запропонувала всім об’єднатись та написати новий суспільний договір, серцем котрого є нова конституція. Тільки комплексне вирішення проблеми неефективного управління та галузеві реформи зможуть забезпечити умови для стрімкого розвитку України. Завдяки цим ініціативам Тимошенко збільшує популярність не тільки на селі, але і у великих містах. Наприклад, у Києві підтримка Тимошенко влітку зросла на 3%. У той же час Порошенко та Гриценко столичного рейтингу втратили – мінус 3% та мінус 2.4% відповідно.

 

Проведення у червні форуму Новий курс та активна співпраця з експертами щодо розробки нової конституції привернула до Тимошенко увагу інтелігенції та середнього класу. Сьогодні можна ствердно казати, що освічені люди середнього достатку підтримають на виборах саме Тимошенко. Цим самим Тимошенко вирішила одну зі своїх базових проблем – сільський електорат, що дозволяв сформувати у парламенті велику фракцію, проте не давав можливості виграти президентські вибори. Сьогодні Тимошенко має рівномірну підтримку в усіх областях. У жодній з областей Тимошенко не має підтримки нижче 7%. У той час, як Порошенко має суттєві проблеми на Сході. Там його підтримують лише 4% виборців.

 

Не тільки Тимошенко зміцнила власні позиції, але і партія Батьківщина. Порівняно з травнем, за Батьківщину готові голосувати додатково 4.8% виборців.

 

Соціологи фіксують, що переважна більшість українців впевнена у майбутній перемозі Тимошенко. До речі, як раз у травні відбулась зміна показників. До травня українці вважали, що переможе Порошенко (не зважаючи на лідерство Тимошенко у рейтингах), а з травня українці почали пророкувати перемогу Юлії Володимирівни. Наразі ця тенденція тільки укріплюється.

 

Сергій Биков,

голова аналітичного центру “ІНПОЛІТ”

 

(повний текст статті розміщено на сайті Українського національного інформаційного агентства UNN

за посиланням

http://www.unn.com.ua/uk/blog/217-voni-pratsyuyut-yakiy-vrozhay-zibrali-politiki-vlitku)

Scroll to Top
Догори