Новий економічний курс Тимошенко – це підвищення доходів громадян та нові можливості для бізнесу

На форумі «Новий економічний курс України»  Юлія Тимошенко представила вивірену та прораховану економічну стратегію. Основну ставку Тимошенко робить на розвиток підприємництва та створення нових робочих місць, одночасно із переходом від сировинної економіки до інноваційної. Головним чинником успіху за такої моделі є вміння та працьовитість людини, а не доступ до бюджетних грошей.

На відміну від інших політиків, котрі генерують гасла про «відновлення» промисловості, та зростання за рахунок експорту сировини, Тимошенко показала людям прораховану інноваційну стратегію розвитку. Масштаб аналізу вразив багатьох. Новий економічний курс – це ґрунтовна праця. Книжку у чотириста сторінок кожний з учасників форуму отримав для «домашньої роботи». Одразу видно, що командою майбутнього президента було проведено детальний аналіз, а сам форум став майданчиком для   командної роботи експертів та усіх зацікавлених над стратегією успіху України.

У кулуарах форуму жартували, що на завершення заходу Тимошенко присудять ще одну докторську ступінь з економіки.

Люди почули від Тимошенко те, чого так і не дочекались у виступі президента. Під час останнього виступу у парламенті президент робив акцент на абстрактних речах, не пов’язаних з життям звичайного українця. Він так і не прозвітував про виконання своєї економічної програми «Україна – 2020» через її провал. Президенту нема чим похвалится в економіці. Його економічну стратегію провалено майже за всіма контрольними показниками. Не дивно, що 80% українців переконані, що країна рухається у неправильному напрямку.

Причиною провалу економічної програми та плану реформ Порошенка є те, що зміни неможливі без подолання корупції. Натомість Тимошенко саме із цього почала розробку Нового курсу. Концепт конституційних змін Тимошенко як раз полягає у подоланні корупції, створенню справедливого суду та наведенні порядку у країні. Це фундамент для проведення швидких змін на користь людям. Без тотального контролю чиновників з боку громади, будь-які зміни будуть приречені. Потрібен системний підхід, коли опозиція матиме дійсні контрольні функції, можливість призначати керівництво рахункової палати та формувати спеціальні слідчі комісії. Натомість силові структури повинні формуватись незалежно від політичної влади. Це ті чинники, що зроблять неможливими політичні спекуляції та придушення опозиції.

Юлія Тимошенко наголошує, що успішні реформи повинні давати беззаперечний позитивний результат для життя та щоденної праці українця. Так вона визначає мету своєї стратегії – соціально орієнтовану ринкову економіку.

Економічна свобода має поєднуватися із соціальним захистом. Простіше кажучи, мета Тимошенко – побудувати Європу в Україні.

Коли бізнес звільнений від чиновницького тиску, відсоткові ставки за кредитами лояльні, а головним об’єктом експорту є інноваційні продукти з високою доданою вартістю. Так Європа живе сьогодні, а Україна житиме завтра.

Податки повинні стимулювати розвиток підприємництва, а не заганяти його у тінь. Тимошенко пропонує суттєво спростити всю податкову базу, аби податки забезпечували наповнення бюджету для реалізації інфраструктурних проектів, якісної освіти та соціальних гарантій. Це будівництво комфортних та безпечних шкіл і дитсадків, це будівництво парків, реновація житлового фонду, комфортний та швидкий муніципальний транспорт, це – комфортне життя для всіх громадян.

Новий економічний курс Тимошенко – це свобода бути багатим та потужний соціальний захист тих, хто цього потребує. Це рівні правила для всіх. Олігархи втратять можливість купувати собі привілеї.

Особливий акцент Тимошенко робить на малому підприємництві, оскільки саме він є двигуном економіки. Малі фермерські господарства склали основу економіки Італії запорукою її успіху. Розвиток підприємництва дозволить створити нові робочі місця у регіонах, підвищити доходи та купівельну спроможність. Таким чином українці будуть інвестувати гроші в українське виробництво. За словами Тимошенко, це додатковий поштовх для економічного розвитку. Заможні та впевнені у власних силах громадяни – це головна мета економічної політики.

Для розвитку власної справи підприємцям необхідні ресурси. Перш за все кредитні ресурси зі справедливою відсотковою ставкою. Тимошенко пропонує зафіксувати ставку по кредитах для підприємців до 3%, оскільки сьогоднішні кабальні ставки вбивають  підприємців. Одна з паралельних проблем, котру пропонує вирішити Тимошенко – це функції Нацбанку. Сьогодні він нищить банківський сектор та створює штучну інфляцію. Національний банк повинен відповідати за стабільність гривні і спрямовувати фінанси на розвиток.

Тимошенко запропонувала більше ніж економічну програму кандидата у президенти. Вона представила комплексний стратегічний план відродження України. Ніхто з інших кандидатів у президенти та й сам президент не запропонували чогось конкурентного. Вона кинула виклик не тільки владі, але і всьому застарілому політичному класу та олігархам. Зрозуміло, що спротив буде величезним, але Тимошенко – рішучий політик, готовий до безкомпромісної боротьби. Вона це неодноразово доводила і ворогам, і опонентам і всьому українському народу. Тож побажаємо їй успіху у цій боротьбі!

Сергій Биков, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ

Scroll to Top
Догори