Через неадекватні комунальні тарифи українці опинилися за межею бідності

Всіх громадян України, незалежно від того, де вони живуть, хвилюють ціни на комунальні послуги  і вартість газу, як їх основна складова. Різке підвищення цін на комунальні послуги довело дуже багатьох наших співвітчизників до межі виживання, а дехто навіть вже і перейшов цю межу.

За даними ООН близько 60% відсотків українців живуть за межею бідності, тобто менш ніж на 150 доларів в місяць або 5 доларів на день. Звичайно, нинішні комунальні тарифи є для них непідйомним тягарем.

Президент України Петро Порошенко намагається уникнути своєї відповідальності за підвищення цін на послуги ЖКГ, але ніде правди діти – насправді він несе ключову відповідальність.

По-перше, рішення про підвищення ціни на газ було ухвалено урядом за прямою вказівкою Порошенко. Самостійність Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, насправді, дуже перебільшена. Фактично, він ніяк не може робити відповідальні кроки не узгодивши їх з Петром Олексійовичем.

По-друге, Порошенко поставив свій підпис під меморандумом з МВФ, в якому містяться плани підняти ціну на газ для населення.

По-третє, минуло вже три тижні з дня постанови про підвищення ціни, а гарант Конституції її не скасував і не відмінив. Тим самим, фактично, взяв відповідальність на себе.

До речі, брехнею є твердження, про нібито ринкові ціни на газ. Насправді, ніякого «ринку газу» в Україні не існує, а є одноосібний монополіст – НАК Нафтогаз. Також не існують і загальні «європейські» ціни. В кожній країні Європи ціну визначають індивідуально, залежно від платоспроможності громадян. І тільки українській владі, схоже, на це глибоко начхати.

Якщо взяти критерій платоспроможності, то саме українські ціни є найвищими в Європі.

Субсидії, про які дуже часто говорять представники влади, є по сутті тимчасовою подушкою, яку вже дуже скоро виб’ють з-під ніг. В бюджеті на 2019р. грошей на субсидії заплановано в 1,5 разів менше, ніж на цей рік. Відповідно, кількість отримувачів будуть швидко зменшувати, а борги українців за послуги ЖКГ будуть стрімко зростати.

Також брехня, що начебто збільшення ціни на газ сприяє розвитку економіки. Навпаки, це підвищення вже, фактично, знищило цілі галузі, зокрема хімічну. Але найболючіше те, що підвищення ціни на газ знищує бюджети українських родин і різко скорочує платоспроможний попит на вітчизняні товари і послуги.

Партія Батьківщина вимагає скасувати рішення про подорожчання газу! Якщо це не зробить чинна влада, то це буде зроблено одразу після президентських виборів.

Юлія Тимошенко пропонує Верховній Раді проголосувати за мораторій на підвищення цін на газ. Але, Андрій Парубій вперто не ставить цю постанову на голосування. Хоча, це чи не останній шанс для нинішнього складу ВР скласти свої повноваження без ганьби.

Математичний підрахунок свідчить, що ціна на газ не повинна перевищувати 2700 гривень за тисячу кубометрів. Нагадаємо, що нинішня ціна – 8500 гривень.

Монополіст НАК Нафтогаз має бути ліквідований.

До виборів, які можуть допомогти в розв’язанні цих проблем лишилось менше 5 місяців.

 

Микола Спірідонов, політолог ІНПОЛІТ

Scroll to Top
Догори