Удосконалення законодавства щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері необхідне для блокування російських кібератак — СБУ

n_5025_95287551

Марганецкий очевидец

СБУ підтримує необхідність прийняття Верховною Радою України проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці вінформаційній сфері».

СБ України вважає, що внесення змін у чинне законодавство в частині забезпечення інформаційної безпеки та кібербезпеки забезпечить впровадження правового механізму блокування інформаційного ресурсу (сервісу) на підставі рішення слідчого судді та суду у кримінальному провадженні. Блокування можливе за рішенням РНБО України, прийнятим відповідно до Закону України «Про санкції». Застосування РФ під час гібридної війни новітніх технологій проти України перетворило інформаційну сферу та кіберпростір на одну з ключових арен протиборства з агресором.

Починаючи з 2014 року, відбулися численні кібератаки з використанням шкідливого програмного забезпечення на об’єкти інформаційної критичної інфраструктури та державні установи. Ініційовані спецслужбами РФ кібератаки викликали тимчасове припинення енергопостачання, що створило реальні передумови для надзвичайних ситуацій техногенного характеру, вивели з ладу десятки серверів й електронних систем, блокували систему бюджетних виплат та надання банківських і адміністративних послуг.

Тільки протягом п’яти місяців 2018 року СБ України виявлено та задокументовано використання російськими спецслужбами 181 інтернет-ресурсу для дестабілізації соціально-політичної ситуації в нашій країні та маніпулювання суспільною свідомістю громадян. За матеріалами СБУ ці ресурси внесені до санкційного списку відповідно до останнього рішення РНБО України.

Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ (24/7), який здатний виявляти кіберзагрози та кібератаки, щоденно фіксує тисячі ІР-адрес та інші дані інформаційних ресурсів, з яких здійснюються кібератаки на території України.

Підкреслимо, що запропонований у проекті закону правовий механізм надає СБУ повноваження вживати заходи саме з кіберзахисту об’єктів інформаційної критичної інфраструктури та блокувати подальше поширення комп’ютерного вірусу на території держави.

Передбачене проектом Закону, унормоване ведення відкритого у загальному доступі Єдиного реєстру виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій, наявність прозорої процедури прийняття процесуальних рішень про тимчасове блокування доступу до інформаційних ресурсів (сервісів) забезпечить демократичний цивільний контроль над діями СБУ для зміцнення національної безпеки України. Крім того, відповідно до прийнятого Закону України «Про національну безпеку України» також здійснюватиметься парламентський контроль за діяльністю органів сектору безпеки і оборони.

СБУ наголошує, що прийняття законопроекту надасть правове забезпечення діяльності Служби для ефективного виконання визначених законом основних завдань у сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки України.

Прес-центр СБ України

Scroll to Top
Догори