Константинополь прийняв рішення про надання автокефалії українському православ’ю

43879641_571079373328561_6081129905326653440_n
Марганецкий очевидец

Вселенський патріархат продовжує процедуру надання томосу Українській церкві. “Його святість, Вселенський патріарх Варфоломій на регулярній сесії із 9 по 11 жовтня 2018-го обговорив такі питання на своєму порядку денному. Святий Синод обговорив питання помісної церкви в Україні, яку вважаю своєю законною територією, і заслухав звіт екзархів в Україні.

stambul-1024x553
Марганецкий очевидец

Перше – поновити рішення, яке вже було зроблене. Екуменічний патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві. Друге – в цей момент відновити в Києві одну з речей, які діяли в Києві вже дуже давно. Третє – Філарет, Денисенко і Макарій заслухали їхню апеляцію. Було визначено, що анафема була їм оголошена не з достатньою кількістю причин, а з певних економічних і політичних причин. Тому своїм рішенням вони були повернені у канонічну площину, обоє, і їх повернуто до ком’юніті церкви. І ми згадали листа 1686 року про те, як Київська митрополія була передана Московському патріарху. І Вселенський патріарх як перший серед рівних хоче повернути своє канонічне право і повернути церкву до відання Константинополя. Ми хочемо застерегти від захоплення і відвоювання церков і монастирів  в Україні. І так, як це заповідав Христос, зробити це з любов’ю і мирно”, – розповів головний секретар Вселенського патріархату.

Як повідомив речник УПЦ КП Євстратій Зоря у Facebook, на Фанарі Україну застерегли від незаконного захоплення церков і монастирів. Повний документ: 1) Поновити вже прийняте рішення, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання Автокефалиї Церкві України. 2) Відновити на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з її багатьох Ставропігій в Україні, яка завжди існувала. 3) Прийняти та розглянути клопотання про апеляцію Філарета Денисенка, Макарія Малетика та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, відповідно до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха, які отримали таке звернення ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище канонічно відновлювалися до свого ієрархічного чи священичого чину, і їхні вірні були відновлені для спілкування з Церквою. 4) Скасувати юридичне зобов’язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, яке надав право через оікономію Патріарху Московському, щоб обрядити Київського митрополита, обраного Духовним благочинним собором його єпархії, яка буде шанувати Вселенського Патріарха як Першого Ієрарха на будь-якому святі, проголосивши та підтверджуючи свою канонічну залежність Константинопольської Матері-Церкви. 5) звернутися до всіх залучених сторін із закликом запобігти присвоєння Церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа могли перемогти.

avtokefaliya
Марганецкий очевидец

Чутки про позитивне рішення Константинополя ширилися ще у вівторок, 9 жовтня. Проте напередодні ввечері прес-секретар Вселенського патріарха Варфоломія заперечив чутки про надання Константинополем Томосу про надання автокефалії українському православ’ю. “Той ажіотаж, який прокотився останніми годинами Києвом, дійсно дістався і Фанара. Ми швиденько почали наводити всі довідки… Я ще один раз набрала саме прес-секретаря Вселенського патріарха. Ще раніше заперечили чутки про отримання Томосу про автокефалію в УПЦ КП.

04-2
Марганецкий очевидец

Глава держави України Петро Порошенко від самого початку свого президентства говорив про надзвичайну важливість набуття автокефалії українською церквою. У цьому можна переконатися, згадуючи всі його послання до Верховної Ради. Отак від слів до діла вже 20 вересня цього року президент під час свого чергового послання до парламенту нагадав, що ще сто років тому питання автокефалії було поставлене на порядок денний державним проводом Української Народної Республіки, а 27 років тому Україна відновила свою боротьбу за автокефалію. Проте вирішальними стали останні чотири роки спочатку тихої і кропіткої, а тепер вже публічної дипломатії.

“Як і велить Святе Письмо, ми з вами точно не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква – гарантія духовної свободи. Це – запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською Православної Церкви. І називати її так само і будемо для того, щоб полегшити розуміння. Але в той самий час я гарантую, що держава захистить, і не треба їх лякати, права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно приймуть рішення вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину Помісну Православну Українську Церкву”, – наголосив Петро Порошенко.

21 вересня 2018 року спираючись на історичні факти та документи, в інтерв’ю “Главкому” представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча) заявив: Територія України канонічно завжди була територією Вселенського патріархату і ніколи не належала російській державі.

332 роки минуло з тих пір, як Київська митрополія опинилася в Московському патріархаті. Боротьба довжиною у понад три сторіччя для України виграна.

Читайте також: Україна після Томосу: що мають знати віряни.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.

Джерело: Прямий

Scroll to Top
Догори