Опалювальний колапс: марганецькі активісти довели: тепломережі міста знищені протизаконно

Активісти «Стоп корупції» у Марганці на Дніпропетровщині 5 років доводили правоохоронцям: продаж тепломереж міста за копійки і перехід на електроопалення – поза законом. Відповідне кримінальне провадження вже пройшло експертизу, готуються підозри. А опалювальний колапс Марганця набув не аби якого резонансу. Про це розповіли громадські активісти Марганецького відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції».

«На вулиці – 15, у квартирі – 3. Електромережі не витримують навантаження. Бо все місто майже насильно 5 років тому перевели на електричне опалення. Без проекту, нашвидкоруч. При цьому довели до банкрутства і продали за безцінь КП «Марганецьтепломережі», – розповідає очільник марганецького підрозділу Сергій Хникін.

Тепер жителі Марганця шоковані своїми комунальними рахунками за електрику. Місту, яке 5 років тому повністю перейшло на електроопалення, скасували пільговий тариф за електрику. Міста Дніпропетровщини — Марганець та Нікополь, які розташовані в 30-кілометровій зоні Запорізької АЕС, з початку 2021 року були позбавлені 30% знижки на електроенергію. До грудня 2020 року люди мали пільги завдяки рішенню Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Утім з набуттям чинності нової постанови Кабміну пільгові тарифи припинили дію.

Тому і міська влада Марганця на чолі з новим мером Генадієм Боровиком, і жителі просять повернути пільговий тариф. Адже повернути тепломережі не можуть – вони знищені кілька років тому. Тепер містянам надходять чималі рахунки. Це спричинило масові акції протесту.

Антикорупціонери нагадують події п’ятирічної давнини, які призвели до сбогоднішньої опалювальної катастрофи.

«Тодішня міська голова Марганця Олена Жадько одноосібно, потайки, без проведення обговорень з територіальною громадою міста, ухвалила рішення про від’єднання міста від системи централізованого теплопостачання. У Марганці відмовились від централізованого опалення, а альтернативні системи не побудували. У 2016-му тепломережу продали за копійки, а людей перевели на електроопалення. Бо так дешевше. Людям роздали по 5000 грн на електрообігрівачі та відімкнули батареї», – розповідає голова марганецького відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Сергій Хникін..

Жахливим наслідкам переходу на електроопалення цілого міста Марганця нещодавно присвятили спецпроєкт на телеканалі «1+1»

Марганецькі активісти місцевого осередку ГО “Стоп корупції” порушили питання незаконності переведення міста на електроопалення і знищення тепломереж ще 5 років тому. Стопкорівці дійшли до міністерства Юстиції, яке надало висновок про те, що підприємство «Мерганецьтепломережі» штучно довели до банкрутства.

Після банкрутства все цінне майно тепломереж забрали. А підприємство виставили на приватизацію і продали «потрібній фірмі» за 2 млн грн.

Під виглядом реформи, фірми, наближені до мера, шахрайськими методами, незаконно повирізали металеві теплотраси, пограбували котельні, при встановленні електроопалення в квартирах грабували неосвічених громадян шляхом встановлення неякісного обладнання та заміни електролічильників без відповідної документації! За свої послуги фірми брали з громадян кошти. Після звернень громадян про видачу матеріальної допомоги на встановлення опалення працівники виконкому всілякими методами гальмували процес видачі, а так звані “бігуни” вимагали “відкат” у розмірі 10%. Частині заявників у матеріальній компенсації було відмовлено, і люди мусили власним коштом переходити на електроопалення. Ексмер Жадько при цьому заявляла, що на ці роботи кошти виділені з бюджету Дніпропетровської обласної ради“, – розкривають злочинні схеми попередньої очільниці міста активісти.

Встановленням модульних котелень для обігріву соціально-побутової інфраструктури міста займалася фірма ТОВ “АПС ПАУЕР ТЕХНОЛОДЖИ”, яка, за даними “Стоп корупції”, зареєстрована лише 25.03.2016 зі статутним капіталом у 50000 грн. Компанія не мала ані проєктів на котельні, ані ліцензії на теплопостачання, ані тарифу. Активісти припускають, що фірма фіктивна і діє для відмивання коштів.

Активісти з ініціативною групою жителів розсилали звернення і оббивали пороги обладміністрації, звертались до правоохоронців і навіть до Адміністрації Президента. Вони доносили факт незаконного збагачення на знищенні КП “Марганецьтепломережі” та переведенні всього міста на індивідуальне електроопалення.

Голова марганецького осередку «Стоп корупції» Сергій Хникін звернувся до суду і суди двох інстанцій визнали: сесія міської ради у 2016 році незаконно виставила «Тепломережі» на продаж.

Завдяки діям марганецьких антикорупціонерів Господарський суд Дніпропетровської області а також суд апеляційної інстанції задовольнив позовні вимоги Нікопольської місцевої прокуратури в інтересах держави до Марганецької міської ради та суб’єктів господарювання щодо визнання незаконним та скасування рішення міської ради про надання згоди на проведення експертної оцінки майна та його реалізацію, а також визнання недійсним договору купівлі-продажу майна вартістю понад 2 млн грн та повернення його територіальній громаді. Наразі справа розглядається у Верховному суді.

«5 років майже половина міста живе без опалення, бо електромережі не витримують напруги. А відновити централізовану систему тепломереж тепер місто вже ніяк не може. Бюджет міста опинився в заручниках у конкретної приватної фірми. Адже ліквідатор збанкрутілого КП «Марганецьтепломережі» подав до суду на міську раду позов про субсідіарну відповідальність. Просить повернути цінне майно, яку попередня міська рада просто забрала у підприємства. Сума позову – 125 млн грн! Це більше половини річного бюджету!» – коментує ситуацію заступник міського голови Марганця і стопкорівец Роман Лук’яненко.

Зазначимо, під час тарифних протестів жителі міста разом з новообраною міською радою і новим мером Марганця Геннадієм Боровиком звернулись до керівництва країни з проханням відновити пільговий тариф на електропостачання.

Джерело: Інформаційний портал «СтопКор»

Scroll to Top
Догори