Експерти ISW назвали три ключові етапи вторгнення РФ в Україну

Експерти ISW розділили 11 місяців російського вторгнення в Україну на три ключові етапи, виділивши період ініціативи окупантів, контрнаступ ЗСУ та період позиційної війни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

Повідомляється, що російські війська володіли ініціативою та вели наступ з 24 лютого до 3 липня 2022 року. Саме після тимчасової окупації Лисичанська на початку липня їх наступ на ряді напрямків досяг кульмінації.

Українські військові перехопили ініціативу та розпочали свій перший великий контрнаступ у Харківській області 6 вересня. Широкомасштабний осінній контрнаступ завершився звільненням західної частини Херсонської області 11 листопада.

На думку аналітиків ISW, з того часу Україна не змогла розпочати новий великий контрнаступ, що дозволило війні перейти у позиційну війну. Цей етап дозволив окупантам повернути тактичну ініціативу.

Схема доставки західної допомоги сильно вплинула перебіг війни. Постачання 155-мм артилерійських систем американського виробництва у квітні, а потім і установок HIMARS у червні, стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу.

Ключові висновки ISW: Російські джерела стверджували, що українські сили продовжували контрнаступ у районі Куземівки (приблизно за 16 км на північний захід від Сватового). Українські військові продовжували відображати обмежені контратаки росіян на захід та південь від Кремінної. Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин повідомив, що 29 січня його бойовики нібито взяли під контроль Благодатне (приблизно за 12 км на північний схід від Бахмута). Російські сили продовжували завдавати наземних ударів у районах Бахмута та Авдіївки. ЗСУ відбили атаки поблизу Перемоги (4 км на південний схід від Донецька) та Вугледару. Російські джерела стверджують, що бойові дії ведуться на захід та схід від Вугледару. Українські військові завдали удару установкою HIMARS мостом у Світлодолинському (20 км на північний схід від Мелітополя). Російська влада продовжує створювати умови для другої хвилі мобілізації. Голова комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов заявив 28 січня, що комітет розглядає понад 20 законів про відстрочку щодо мобілізації. У Генштабі України підтвердили, що станом на 29 січня формування ударного угруповання російськими військами у Білорусі не зафіксовано.

Раніше експерти ISW заявили, що РФ в найближчі 6 місяців готується здійснити рішучу стратегічну дію, найімовірніше, в Луганській області, або ж в районі Вугледару Донецької області.

Також нагадаємо, Данилов підкреслив, що зараз повторення подій лютого 2022 року, коли Росія пішла у повномасштабний наступ на територію України, неможливе.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори