В Мінкульті пояснили, навіщо від артистів вимагають додаткові документи для виїзду за кордон

В Міністерстві культури та інформаційної політики підтвердили, що відтепер українські артисти, які планують виїзд за кордон, повинні надати документи, які підтверджують їх перебування на військовому обліку.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко, передає РБК-Україна з посиланням на Укрінформ.

За її словами, тепер при оформленні документів на виїзд за кордон чоловіки-артисти повинні надати приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, згідно з законодавством. Це стало обов'язковим у зв'язку з тим, що деякі особи намагалися уникнути призову до Збройних Сил України.

"Те, що ми зараз додали ці документи до вимог на виїзд, є для нас лише додатковими гарантіями, що людина свідома військового обліку, що вона свідомо просить надати їй можливість виїхати на деякий час задля участі в мистецькому заході, але вона повернеться, тому що в неї є обов’язок перед своєю країною", – сказала вона.

Варто зауважити, що МКІП надає артистам лише "лист сприяння" на тимчасовий виїзд за кордон. Остаточне рішення щодо дозволу на виїзд ухвалюють прикордонники під час перевірки.

Міністерство інформує осіб, які планують виїхати за кордон, про перелік необхідних документів у листі-роз'ясненні. За словами Григоренко, міністерство не надає відмов, а лише роз'яснення щодо документів, які необхідно надати для розгляду заявок.

Нагадаємо, що раніше український комік Андрій Щегель зізнався, що втік з країни, скористувавшись дозволом на виїзд від МКІП.

Після цього Мінкульт анонсував посилення контролю над виїздом чоловіків-артистів за кордон і введення нового списку необхідних для цього документів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори