Доступні ліки: хто може отримати препарати безкоштовно

Українці можуть отримати деякі медикаменти безкоштовно або з частковою оплатою. Це можна зробити у рамках програми "Доступні ліки".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я.

Державна програма відшкодування коштів розповсюджується на понад 400 лікарських засобів. Програма "Доступні ліки" працює для пацієнтів з:

серцево-судинними захворюваннями; хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів; цукровим діабетом II типу, цукровим діабетом I типу, нецукровим діабетом; хворобою Паркінсона; розладами поведінки і психіки; епілепсією, для імуносупресивної терапії у післяопераційний період з трансплантації.

"Доступні ліки" поширюється на понад 400 препаратів. Актуальний перелік лікарських засобів розміщено на сайті Національної служби здоров’я України.

Як отримати ліки безкоштовно або з частковою оплатою

Пацієнти повинні звернутися:

для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу – до сімейного лікаря; для лікування розладів психіки та поведінки – до психіатра; епілепсії – до психіатра або невролога; план лікування інсуліном прописує лікар-ендокринолог, а наступні рецепти – сімейні лікарі; проти нецукрового діабету схему лікування та перший рецепт теж має виписати ендокринолог, наступні рецепти – сімейні лікарі.

Лікар випише електронний рецепт, а повторний уже можна буде отримувати у разі необхідності дистанційно.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, які ліки в Україні продаються за електронним рецептом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори