За що українцям у лікарні не треба платити. Куди скаржитися, якщо змушують

Є перелік медичних послуг, які українцям надаються абсолютно безкоштовно та платити за них не потрібно. Хоча буває й так, що пацієнтів просять оплатити такі послуги – куди скаржитися в такому разі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідну інфографіку Міністерства охорони здоров’я.

Послуги

Перелік безкоштовних послуг, на які має право кожен пацієнт:

екстренна медична допомога; первинна медична допомога; спеціалізована медична допомога; паліативна медична допомога; реабілітація у сфері охорони здоров'я; медична допомога дітям до 16 років; медична допомога у зв'язку з вагітністю та пологами; вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень; програма "Доступні ліки". Аналізи

"Базові аналізи входять у перелік безоплатних для пацієнта медичних послуг на первинному та спеціалізованому рівнях медичної допомоги, а також медичної допомоги пацієнтам із COVID-19", – йдеться в інфографіці.

Перелік безкоштовних базових тестів та аналізів, які можна отримати у сімейного лікаря:

загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; рівень глюкози у крові; загальний аналіз холестерину; тест на вагітність; тест на ВІЛ; тест на вірусні гепатити; тест на тропонін; тест на COVID-19.

"Решту аналізів за наявності електронного направлення можна зробити безоплатно на амбулаторному рівні. Електронне направлення виписує лікар – або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст", – додають в МОЗ.

Куди скаржитись

Якщо у лікарні вас намагаються запевнити, що, наприклад, за аналізи потрібно платити, а безоплатні аналізи лише у вашій лікарні за місцем проживання, хоча це не так, слід діяти наступним чином:

поясніть, що вам відомо про перелік безоплатних послуг, предʼявіть його за потреби; зверніться до завідувача відділенням або до головного лікаря; напишіть скаргу до Департаменту охорони здоров’я у місті, де ви знаходитеся; подайте скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ; зверніться у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн та персональні дані редакції. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.

Scroll to Top
Догори