Боррель: ЄС погодився на зміну політики щодо Китаю

Міністри закордонних справ держав-членів ЄС на неформальній зустрічі у п’ятницю погодились із оновленням стратегії щодо Китаю, яка визнає його як конкурента й суперника, але водночас закликає до діалогу з питань, що становлять взаємний інтерес.
Про це на пресконференції за підсумками засідання заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.
"У нас було тривале обговорення, яке відобразило наш консенсус щодо Китаю, і радий оголосити, що колеги привітали документ, який ми представили", – заявив Боррель журналістам.

За словами європейського посадовця, документ "відображає реальність" у відносинах Пекіна і Брюсселя.

"Китай – опонент, партнер і конкурент. І є ключове слово – "залученість". Ми мусимо залучатись із Китаєм на багатьох фронтах, з багатьох питань. І водночас ми маємо конкурувати з Китаєм і зменшувати свою залежність, коли вони стають завеликими й несуть ризики", – пояснив він.

Топ-дипломат ЄС зазначив, що текст документа ще буде опрацьовуватись, та він загалом стосується економічної, політичної та безпекової взаємодії об’єднання з КНР.
Як повідомляли ЗМІ, у проєкті документа зовнішньополітичне відомство ЄС закликає 27 країн-членів скористатися "вікном можливостей" для зменшення ризику все більшого впливу Китаю на економічні та безпекові питання.
Також у документі стверджується, що комунікація між Брюсселем і Пекіном дозволить зменшити ризики й надмірну залежність від КНР, забезпечивши "передбачуваність і прозорість наших економічних і торговельних відносин".
В останні тижні європейські лідери активізували контакти з Китаєм, намагаючись залучити його як посередника до вирішення війни в Україні. Водночас, як відомо, Брюссель готується запровадити санкції проти китайських компаній, що допомагають РФ ухилятись від обмежень.

Scroll to Top
Догори