Генерал Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після нещодавнього перевороту

Генерал Абдурахман Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після нещодавнього перевороту в країні.
Про це говорить його заява, яку приводить BBC.
Глава президентської гвардії Нігеру, також відомий як Омар Чіані, організував захоплення влади в країні в середу. Його підрозділ захопив чинного президента країни Мохаммеда Базума.
Базум був першим обраним лідером Нігеру, який змінив іншого з моменту здобуття незалежності країни в 1960 році.
Наразі вважається, що Базум перебуває в нормальному стані і все ще перебуває в полоні у власної охорони.

Що відомо про Чіані
62-річний генерал Чіані очолював президентську гвардію з 2011 року, а 2018 року колишній президент Махамаду Іссуфу присвоїв йому звання генерала. Він також був пов'язаний зі спробою державного перевороту проти експрезидента 2015 року, але в суді заперечував це.
Виступаючи в телезверненні, генерал Чіані сказав, що його хунта прийшла до влади через низку проблем у Нігері, включно з відсутністю безпеки, економічними проблемами і корупцією, серед іншого.
Він також звернувся до глобальних союзників Нігеру, заявивши, що хунта поважатиме всі міжнародні зобов'язання країни, а також права людини.
Держпереворот у Нігері
У середу, 26 липня, військовослужбовці президентської гвардії заблокували доступ до резиденції президента Нігеру Мохамеда Базума. Окремі ЗМІ повідомляли про спробу держперевороту.
"Ми, Сили оборони та безпеки, вирішили покласти край режиму президента Базума", – йшлося у відеозверненні військових.

Солдати застерегли від будь-якого іноземного втручання, додавши, що вони поважатимуть життя і здоров’я Базума. Сполучені Штати Америки засудили держпереворот у Нігері та закликали звільнити Базума.
У МЗС України заявили, що країна рішуче засуджує державний переворот в Республіці Нігер та уважно стежить за подальшим розвитком подій.

Scroll to Top
Догори