У БРІКС вступають Аргентина, Єгипет, Ефіопія, Іран, Саудівська Аравія, ОАЕ

Глави країн БРІКС ухвалили Йоганнесбурзьку декларацію за підсумками 15-го саміту, повідомив президент ПАР Сіріл Рамафоса. Члени організації погодили список держав, які будуть запрошені до спілки.
Ми вирішили запросити Аргентинську Республіку, Арабську Республіку Єгипет, Федеративну Демократичну Республіку Ефіопія, Ісламську Республіку Іран, Королівство Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати стати повноправними членами БРІКС. Членство набирає чинності з 1 січня 2024 року» , – сказав південноафриканський лідер.

За словами Рамафоса, БРІКС не обмежуватиметься лише однією фазою розширення.
«П'ять країн БРІКС досягли угоди щодо керівних принципів, стандартів, критеріїв та процедур процесу розширення БРІКС <…>. Ми досягли консенсусу щодо першої фази процесу розширення, за якою будуть і інші фази [розширення об'єднання]» , — підсмикнув він.

Володимир Путін зазначив, що узгодити підсумкову декларацію було непросто. Під час свого виступу він сказав, що «ми продовжуватимемо ту справу, яку ми розпочали — розширюватимемо вплив БРІКС у світі».

23 серпня міністр закордонних справ ПАР Наледі Пандор повідомила, що на саміті було ухвалено документ, в якому описуються параметри розширення клубу. Після цього про нових членів організації писав портал UOL із посиланням на проект підсумкового документа саміту.
На вступ до БРІКС заявки подавали 23 країни. За даними Bloomberg, Індія та Бразилія були проти розширення клубу, проте на саміті прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді публічно підтримав ініціативу розширення.
БРІКС — клуб економік світу, що найбільш швидко розвиваються, і країн з ринком, що формується. Його членами є Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР — перші літери їх назв англійською та становлять абревіатуру BRICS.
Цьогорічний саміт БРІКС став першою очною зустріччю лідерів після пандемії коронавірусу. На ньому були присутні президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, голова КНР Сі Цзіньпін та президент ПАР Сіріл Рамафоса.
Російську делегацію цього разу очолив Міністр закордонних справ Сергій Лавров, а президент Володимир Путін приєднався до учасників у форматі відеоконференції.

Scroll to Top
Догори