Тайвань заявив про військову активність Китаю навколо острова

Міністерство оборони Тайваню повідомило про відновлення військової активності Китаю навколо острова в п'ятницю, 25 серпня, включаючи 13 літаків, що увійшли до зони "реагування" Тайваню, та п'ять кораблів, які здійснюють патрулювання в бойовій готовності. Про це з посиланням на Reuters.
Нещодавно Китай провів військові навчання навколо Тайваню як гнівну відповідь на короткі зупинки віце-президента острова Вільяма Лая у Сполучених Штатах.
Міноборони Тайваню повідомило, що вранці зафіксували 22 китайські літаки – винищувачі, бомбардувальники, літаки раннього попередження, а також безпілотники – з яких 13 увійшли до зони "реагування" острова.
Тайвань відправив літаки та кораблі для спостереження за ними.
Острів не розголошує, де знаходиться його зона "реагування", але пильно стежить за Тайванською протокою та територією на південь та південний захід від Тайваню, де часто зосереджується військова активність Китаю.
Пекін не оголошував про подальші навчання навколо Тайваню минулої суботи, 19 серпня, хоча він часто проводить такі місії, не повідомляючи про них ні заздалегідь, ні після.

Цього тижня Міністерство оборони Тайваню заявило, що не може судити про те, чи формально завершилися китайські навчання, які розпочалися в суботу, оскільки Пекін не робив жодних оголошень. Китай продовжує військову активність навколо Тайваню, хоч і в менших масштабах.
Міноборони Тайваню в окремій заяві в п'ятницю вранці повідомило, що протягом попередніх 24 годин зафіксували два китайські безпілотники поблизу північної частини острова. Обидва перетнули серединну лінію протоки, яка слугувала неофіційним бар'єром між сторонами.
Один із безпілотників перетнув серединну лінію навпроти північно-західного узбережжя Тайваню, потім полетів у напрямку півночі острова, згодом рухаючись на північний схід від Тайваню.
Тайвань не повідомляв про появу китайських військових літаків у своєму територіальному повітряному просторі, хоча заявив, що літаки наблизилися до прилеглої зони острова, яка знаходиться за 44 км від його узбережжя.
Раніше повідомлялося, що Тайвань планує збільшити витрати на оборону на 3,5% до рекордних 606,8 млрд нових тайванських доларів (19 млрд доларів США) у 2024 році, згідно з деталями бюджетної пропозиції центрального уряду острова.
Для порівняння, у березні Китай оголосив про збільшення свого оборонного бюджету на 7,2 відсотка на наступний рік з 1,55 трлн юанів (213,5 мільярда доларів США), які він планував виділити у 2023 році.

Scroll to Top
Догори