Гепатит А в Україні. В яких областях зафіксовано вірус та скільки вже хворих

Гепатит А після Вінниці та регіону знайшли ще в одній області – Івано-Франківській. Загалом у лікарнях України перебувають 118 осіб.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про спалахи цього захворювання і як уберегтися.

Прикарпаття

В Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні наразі перебувають 7 людей – четверо дорослих і троє дітей.

"Діти – віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан – середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада", – розповіла заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна.

При цьому, за її словами, від початку 2023 року в області 12 людей перехворіли на гепатит, з них – одна дитина. Їх зафіксували в Івано-Франківській, Богородчанській, Долинській та Надвірнянській громадах.

Вінницька область

У Вінниці госпіталізували 111 людей з підтвердженим діагнозом на гепатит A, серед них – 22 дитини. 15 випадків підтвердили за останню добу.

Як розповіла заступниця директора департаменту охорони здоровʼя та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко, ще6 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують на підтвердження діагнозу. Перший спалах гепатиту A в області був зареєстрований 16 жовтня.

Наразі випадки захворювання на гепатит А зареєстрували у п'ятьох районах Вінницької області. Зокрема, у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. В регіоні оголошено режим НС через спалах цього захворювання.

Додамо, що в МОЗ про спалах гепатиту А у Вінниці повідомили 24 жовтня. Вже тоді було відомо про 60 людей, що захворіли та потрапили до лікарні, з них – 14 дітей. Пізніше кількість хворих почала збільшуватись.

Ризик є і для Києва

Треба розуміти, що Київ також в зоні ризику. Справа в тому, як пояснила директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург він пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. А оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ знаходиться в зоні потенційної небезпеки.

Тому, як додала директор, в лікарню слід звернутися при перших симптомах, не чекаючи "жовте" відображення у дзеркалі.

"Згаяний час шкодить не лише вашому здоров’ю, а й підвищує ризик спалаху хвороби, наражає на небезпеку оточуючих: ваших дітей, родичів, колег та й зовсім незнайомих людей", – наголосила вона.

Гепатит А. Що же за хвороба?

Зараження цією хворобою відбувається при контакті з забрудненими речами та продуктами харчування при вживанні їх у їжу (посуд, білизна, рушник, іграшки та інше), якими користувався хворий. Як не банально, але головним методом профілактики від гепатиту А є ретельне миття рук. Збудник вражає печінку.

Зазначимо, у 2019 році спалах гепатиту А був зафіксований у Кіровоградській області. Тоді спалах рареєстрували в одному з сіл Новоархангельського району. Тоді захворіли троє людей.

Прості поради

треба ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після туалету, прогулянки, поїздок у транспорті;
не слід нехтувати миттям овочів, фруктів;
вода для пиття має бути бутильованою або кип’яченою, посуд – добре вимитий;
не можна пити з однієї склянки з іншою людиною, "куштувати" страви з її тарілки, використовувати одну ложку, виделку .

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори