Запуск ракети-носій Starship від SpaceX закінчився провалом

Космічний корабель Starship компанії SpaceX, призначений для доставки астронавтів на Місяць і далі зазнав невдачі в космосі за кілька хвилин після старту під час другого випробування після того, як перша спроба досягти космосу закінчилася вибухом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Двоступеневий ракетний корабель стартував із космодрому Starbase компанії Ілона Маска в районі Бока Чика (Техас), піднявшись на висоту близько 90 км над землею і здійснивши запланований 90-хвилинний політ у космос.

Однак перший ступінь ракети Super Heavy, незважаючи на те, що їй вдалося здійснити вирішальний маневр з відділення від основного ступеня, незабаром після відділення вибухнув над Мексиканською затокою.

Watch Starship's second integred flight test → https://t.co/bJFjLCiTbK https://t.co/cahoRQ72lm- SpaceX (@SpaceX) November 18, 2023

Тим часом основний розгінний блок Starship продовжував рух до космосу, але приблизно через 10 хвилин польоту телекомпанія повідомила, що управління польотами SpaceX раптово втратило зв'язок з апаратом.

"Ми втратили дані з другого ступеня… ми думаємо, що, можливо, втратили другий ступінь", – сказав ведучий прямої трансляції SpaceX Джон Інспрукер.

Запуск став другою спробою польоту зорельота, встановленого на вежі ракети-носія Super Heavy, після квітневої спроби, яка закінчилася невдачею приблизно через чотири хвилини після старту.

Пряма інтернет-трансляція запуску показала, як ракетний корабель піднімається з пускової вежі в ранкове небо під гуркіт потужних двигунів Super Heavy Raptor.

Головною метою випробувального польоту було відірвати зореліт від землі і вивести його в космос, не доходячи до Землі. Це стало б ключовим кроком на шляху до реалізації амбітної мети SpaceX – створення великого багатоцільового космічного корабля, здатного наприкінці цього десятиліття відправити людей і вантажі на Місяць для NASA, а в перспективі – на Марс.

Запуск Starship

16 листопада компанія SpaceX одержала дозвіл на запуск Starship від Федерального управління авіації США.

Перший запуск Starship відбувся 20 квітня. Під час першого запуску ракети-носія Starship частина двигунів Raptor, встановлених на ракетоносії Super Heavy, вийшли з ладу. Це спричинило втрату стійкості ракети. Ілон Маск заявив, що для успішного запуску ракети може знадобитися кілька спроб.

Ракета Starship, яку розробляє Ілон Маск – ключовий елемент його плану з доставки вантажів та людей на Марс.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори