Помер відомий український письменник: хто та що про нього відомо (фото)

15 грудня на 70-му році життя помер український письменник із Запоріжжя Микола Білокопитов. Він бувпоетом-сатириком, ліриком, журналістом, членом Національних спілок письменників і журналістів України.

Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Українську літературну газету.

Що відомо про Миколу Білокопитова

Письменник народився 11 лютого 1954 року в Мелітополі Запорізької області. Його дитинство пройшло в селищі Кушугум, де він закінчив середню школу.

Пізніше Микола Білокопитов закінчив Український поліграфічний інститут імені Івана Федорова. На початку кар'єри він працював літературним редактором в наукових журналах та журналістом у запорізьких газетах "Комсомолець Запоріжжя", "Запорізька правда", "Запорозька Січ", редагував газету "Світло Оріяни", альманах "Весела Січ".

Микола Білокопитов (фото: соціальні мережі)

Микола Білокопитов був досвідченим автором книг, оскільки видавав їх із 1991 до 2021 року. Серед літературних здобутків можна назвати "Вовчу науку", "Міні знову в моді", "Без паніки", "Бізнес баби Федори", "Камасутра в тролейбусі", "Сповідь ексловеласа", "Що на умі, те й на язиці" тощо.

У 1998 році Білокопитов став лауреатом Всеукраїнських літературних премій ім. Степана Руданського, у 2004 році – імені Остапа Вишні. У 2016 році письменника визнали лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Пантелеймона Куліша, і це далеко не всі його винагороди.

З початком повномасштабної війни Микола Білокопитов неодноразово їздив із волонтерами на фронт, виступав для військових і місцевих мешканців.

Микола Білокопитов (фото: соціальні мережі)

"Микола Білокопитов був гарним другом і приятелем для багатьох колег. Міг підтримати, допомогти й словом, і ділом. Скажімо, коли друкарський папір був у великому дефіциті, Микола, видаючи свою книжку "Міні знову в моді", видав і книжечку знаного в Запоріжжі гумориста Володимира Юдіна "Бабай", віддавши на це частину власного паперу", – пишуть про нього колеги.

У соціальних мережах друзі та знайомі Миколи поділилися спогадами про спільну роботу:

"Його смерть стала великою втратою для всієї літературної України, Запорізького краю, його учнів, близьких та друзів! Спочивайте з миром мій Учителю та наставник, неповторний, незрадний, глибоко людяний і завжди усміхнений!"
"Микола Білокопитов залишиться в чудових гуморесках, у поезії й прозі, у газетних і журнальних статтях, у пам'яті численних шанувальників "Поетичного травня" і "Веселої Січі". Жалкую, що так і не написав пісню на вірш Миколи… Сумую разом з Кушугумом, Запоріжжям і Україною…"
"Учора, 15.12.23, об 11 годині вечора покинув цей світ. Український Поет Микола Білокопитов… Світла тобі пам'ять, дорогий друже".

Раніше ми повідомляли про те, що помер відомий український режисер Ігор Кобрин.

Читайте також, яка була реальна причина смерті Ніни Матвієнко.

Scroll to Top
Догори