У Радбезі ООН закликали хуситів припинити напади на судна у Червоному морі

Члени Ради Безпеки ООН закликали єменських хуситів припинити напади на судна в Червоному морі та Аденській затоці, заявивши, що атаки є незаконними та загрожують регіональній стабільності, свободі судноплавства та глобальній безпеці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Виступаючи на першому офіційному засіданні ради у 2024 році, її члени також зажадали, щоб хусити звільнили вантажне судно "Галактика Лідер", пов'язане з ізраїльською компанією, та його команду, яке угрупування захопило 19 листопада.

Деякі члени Ради безпеки також закликали пораду вжити заходів, щоб зупинити ракетні атаки та удари безпілотників хуситів. Але перед тим, як розпочати закриті консультації, орган не зробив жодних офіційних кроків на відкритому засіданні.

Представник США в ООН Кріс Лу заявив, що у Білому домі вважають, що ситуація досягла "переломної точки".

"Ці напади створюють серйозні наслідки для морської безпеки, міжнародного судноплавства та торгівлі, а також підривають тендітну гуманітарну ситуацію в Ємені", – сказав Лу.

Сполучені Штати та інші країни минулого місяця сформували військово-морську оперативну групу Operation Prosperity Guardian для захисту цивільних судів.

За кілька годин до засідання Ради Безпеки США та 12 інших країн попередили у спільній заяві, що хусити "несуть відповідальність за наслідки", якщо напади продовжаться.

Під час засідання Ради безпеки ООН представники США, Британії та Ізраїлю звинуватили Іран у підтримці ударів хуситів.

Представник Японії Казуюкі Ямадзакі був серед тих, хто закликав пораду вжити заходів щодо припинення атак, хоча він не уточнив, які кроки слід зробити.

"Японія вважає, що Рада Безпеки має вжити відповідних заходів для стримування додаткових загроз з боку хуситів та підтримки міжнародного миру та безпеки", – сказав він.

Атаки хуситів на цивільні судна

Нагадаємо, з листопада єменські хусити продовжують атаки на цивільні судна у Червоному морі, які мають зв'язки з Ізраїлем.

Це відбувається на тлі війни Ізраїлю з ХАМАСом, яких підтримують єменські бойовики.

12 грудня стало відомо, що ракета хуситів ударила по комерційному танкеру Strinda, викликавши пожежу та серйозні пошкодження.

Кілька днів тому Британія заявила про готовність завдати ударів по хуситах, якщо такі атаки продовжаться.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори