Холод не є причиною. Лікар розвіяв основний міф про ГРВІ

Усім нам ще змалечку вкладували у вуха "одягайся тепло, щоб не захворіти". Наші батьки та старше покоління помітило, що в холодну пору року люди хворіють частіше. Насправді так і є – взимку ГРВІ досягають піку по виявлених випадках. Але чи внаслідок дії холоду люди хворіють частіше на респіраторні інфекції?

На це питання дає відповідь РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на інфекціоніста з Полтави Пономаренко Романа.

Що треба знати про головний міф

Лікар стверджує, що, по перше, холодна погода не є причиною таких захворювань, як застуда, грип чи COVID-19. Тут або вірус, або бактерія є основним чинником хвороби.

Кількість випадків ГРВІ у холодну пору року більша, бо умови, які створює холод можуть полегшити поширення певних інфекцій.

Враховуючи, що основний шлях передачі – повітряно-крапельний, то інфікуватися можна безпосередньо під час контакту із хворим, який кашляє, чхає або навіть говорить, але є цікава умова – кількість вірусу повинна бути достатня для зараження, тобто хворий повинен мати гострі прояви.

Можна інфікуватися через рукостискання та різні предмети, однак цей шлях передачі має меншу частоту, і миття рук або антисептик знижує ризики до мінімуму.

"Як ми вже побачили по COVID-19: інфекції нікуди не дівається у літній період
Найбільш вагомим фактом високої захворюваності взимку є поведінкова реакція суспільства – тісний контакт у закритих приміщеннях", – написав медик.

Вмикання опалення та пересушування слизових носа робить більш уразливими людей до зараження. Але також відсутність хоча б мінімального провітрювання "бо холодно, та продує".

Яка профілактика від вірусів

Носіть маску для зменшення розповсюдження вірусу при наявності проявів ГРВІ
Частіше провітрюйте приміщення
Уникайте торкання носа та очей
Не забувайте про вакцинацію
Регулярно мийте руки з милом
Прикривайте рот на ніс при чханні

Як ми раніше писали, додайте в кефір ложечку цього продукту і відчуєте купу плюсів для здоров'я.

Як ми раніше писали, всього ложечка цього продукту допоможе впоратися з безсонням та зміцнити імунітет.

Scroll to Top
Догори