Компанії з Молдови продали до РФ запчастини для літаків на 15 млн доларів, – ЗМІ

Три компанії з Молдови в 2022-2023 роках продали Росії запчастини до літаків на загальну суму близько 15 млн доларів, незважаючи на введені проти країни-агресора санкції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Radio Europa.

За даними розслідування, постачання запчастин до російських літаків через Молдову почалося за кілька місяців після вторгнення РФ в Україну. Деталі із західних країн потрапляли в авіакомпанії "Перемога" та S7 Engineering.

До схеми були причетні три молдавські компанії – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service. Перші дві були засновані у 2021 та 2022 роках відповідно, їхній власник – колишній топ-чиновник молдавської авіакомпанії Air Moldova Іван Мельников, третя існувала ще з 2011 року.

Всі три компанії діяли як посередники – розміщували замовлення на запчастини, після чого допомагали транспортувати їх до Росії, іноді безпосередньо до російських аеропортів. При цьому постачання відбувалося не через молдавську територію.

У розслідуванні йдеться, що причиною такої ситуації могло стати неприєднання Молдови до деяких санкцій Євросоюзу проти Росії щодо поставок деталей для авіації.

Джерела видання в офісі президента Молдови наголосили, що їм відомо про ці випадки і ними вже займаються "компетентні органи".

Санкції щодо російської авіації

Нещодавно повідомлялося, що у російських авіакомпаній почастішали поломки літаків через західні санкції на ремонт та постачання запчастин.

Також в Ірландії розглядають справу про літаки, які можуть бути визнані викраденими. У зв'язку з цим у російських компаній можуть вилучити 37 авіабортів за межами Росії.

А Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкцій у вигляді стягнення двох літаків російської компанії "Іллюшн Фінанс Ко." у дохід держави.

Крім того, найбільша приватна авіаційна компанія Росії S7 Airlines планує скоротити штат своїх співробітників. Причиною цього став простий літак.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори