В Ірані заявили, що авіаудари США порушують суверенітет Іраку та Сирії

Міністерство закордонних справ Ірану засудило нічні авіаудари США в Іраку та Сирії й назвало їх "порушенням суверенітету і територіальної цілісності" двох країн.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

У першій реакції Тегерана на американські удари, речник іранського зовнішньополітичного відомства Насер Канаані заявив, що вони є "черговою авантюрною і стратегічною помилкою Сполучених Штатів, що призведе лише до посилення напруженості в умовах нестабільності в регіоні".

За його словами, американські атаки були покликані "затьмарити злочини сіоністського режиму в Газі". Натомість він не вказав, чи вживатиме Іран якихось дій у відповідь.

Канаані також закликав Раду Безпеки ООН запобігти "незаконним й одностороннім атакам США в регіоні".

Перед ударами США у відповідь в п'ятницю президент Ірану Ебрагім Раїсі заявив, що Іран не розпочне війну, але "дасть рішучу відповідь будь-кому, хто спробує залякати його".

Повітряні удари США по Іраку та Сирії

28 січня американську військову базу "Вежа 22" в Йорданії атакували дрони. Внаслідок атаки троє військовослужбовців загинули, ще понад 40 зазнали поранень.

У Пентагоні зазначили, що до нападу причетне угруповання "Катаїб Хезболла", яке підтримує Іран.

В ніч на 3 лютого американські військові завдали повітряних ударів по більш ніж 85 цілях, пов'язаних з іранським "Корпусом вартових ісламської революції" на території Сирії та Іраку.

Президент США Джо Байден заявив про початок військової операції на Близькому Сході у відповідь на атаку бази в Йорданії. У Білому домі заявили, що Ірак був поінформований про удари США.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає, що Близький Схід перетворився на "котел", який може вибухнути.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори