Коли святкувати китайський Новий рік і що обов’язково треба зробити у цей день

Дата святкування китайського Нового року постійно зміщується, але завжди припадає на період з 21 січня по 20 лютого. Вона збігається із днем молодика, зазвичай другим після зимового сонцестояння. Цьогоріч це свято припадає на 10-те лютого. Саме цього дня вступає у дію символ 2024 року – Дракон.

Про те, як святкують китайський Новий рік, розповідає РБК-Україна (проект Styler)

Під час підготовки матеріалу використали джерела: Wikipedia та Royal muzeum Greenwich.

Як святкують китайський Новий рік

Китайською мовою це свято зазвичай називають Святом Весни. Святкування традиційно супроводжується масовими гуляннями протягом 16 днів і закінчується Фестивалем ліхтарів.

Східний Новий рік є одним із найважливіших свят у Китаї, він поширився і на сусідні культури. А ще його гучно відзначають у країнах, де проживає багато китайців. Серед них Сінгапур, Бруней, Камбоджа, Індонезія, Малайзія, М'янма, Філіппіни, Таїланд і В'єтнам та інших.

Китайський Новий рік пов'язаний з кількома міфами та звичаями. Новорічний фестиваль традиційно був часом для вшанування божеств, а також предків. У Китаї регіональні звичаї та традиції святкування Нового року дуже відрізняються.

Зазвичай напередодні ввечері уся родина збирається за святковим столом. Заведено, щоб навіть дорослі діти приїжджали до батьків у гості. На трапезу традиційно готують пельмені. Китайці вірять, що поїдаючи їх, вони прощаються зі старим роком і зустрічають новий. Також на столі обов'язково має бути риба – вона символізує багатство.

Також на свято готують пиріг у вигляді кульок із клейкого рисового борошна. Начинкою часто є бобовий або горіховий порошок з цукром. Їсти на Новий рік клейкі рисові кульки означає сімейне щастя та возз’єднання в новому році.

Святкування Китайського Нового року (фото: Wikipedia)

До цього свята треба прибрати будинок, щоб позбутись будь-якої біди і дати шлях для прийдешньої удачі. На Новий рік обов'язково треба подарувати дітям гроші у червоних конвертах. Іншим звичаєм є прикрашання вікон і дверей декором червоного кольору. Це має притягнути у дім удачу, щастя, багатство та довголіття. Тож якщо також хочете залучити в оселю добробут, прикрасіть її червоними елементами.

Одним з етапів святкування Нового року є відвідування вуличних фестивалів. На цьому дійстві традиційним є танець Левів і Драконів. На це масштабне дійство завжди збирається багато охочих подивитись.

Святкування Китайського Нового року (фото: Wikipedia)

Читайте також про те, якими характеристиками володіє символ 2024 року Дракон.

Раніше ми писали про те, що експерти назвали талісмани щастя для кожного знаку Зодіаку на 2024 рік.

Scroll to Top
Догори