Тисячі людей без житла. Ради у Британії закликають збільшити фінансування на українців

Уряд Великої Британії оголосив про продовження на 18 місяців віз для українців, які рятуються вій війни. Водночас ради закликають збільшити фінансування на біженців, оскільки криза із житлом наростає.

Шукати новий дах над головою доводиться тисячам українців у цій країні, повідомляє РБК-Україна з посиланням на theguardian.com.

Після закінчення спонсорства багато українців залишаються без даху над головою. За даними Асоціації місцевого самоврядування (LGA) за 2 роки 9000 українських біженців потрапили у ситуації, що їм ніде жити. Місцеві ради допомогли знайти житло 6000 біженців.

"Оскільки українські візові схеми були розроблені для забезпечення тимчасового притулку, механізми фінансування рад для підтримки прибулих потребують термінового перегляду, бо ради продовжують надавати довгострокову підтримку, включаючи інтеграцію та житло, коли спонсорські домовленості закінчуються", – зазначив радник асоціації Роджер Гоф.

За його словами, проблема посилюється хронічною нестачею житла. Це призвело до того, що багато українців залишають будинки притулку та змушені заявляти про себе як про бездомних.

Багатьом українським родинам складно орендувати приватне житло в районах, де є дефіцит, а орендодавці вимагають високі застави та гарантії.

"Українським біженцям потрібна допомога від місцевих рад, які були б їхніми гарантами орендної плати. Хоча деякі ради використовують додаткові кошти, надані урядом для цієї мети, ми хотіли б, щоб узгоджена політика була прийнята всіма радами, щоб уникнути "лотереї" для українців", – зауважила Балджіт Ніджхар з волонтерської групи Ukrainian Refugee Help.

Депутат Полін Летам, яка цього місяця очолила парламентські дебати щодо продовження віз, закликала вивчити, як надати українцям житло на постійній основі.

В уряді зазначили, що виділяють радам 1 млрд фунтів стерлінгів на 3 роки, щоб вони могли допомагати людям знайти новий дім і переїжджати з тимчасового житла. Цього року також додатково спрямують 109 млн фунтів стерлінгів, щоб допомогти запобігти бездомності серед українських біженців.

Нагадаємо, ми писали, що українські біженці у Британії зможуть продовжити статус тимчасового захисту. З моменту запуску програм для українців Британія надала притулок більш ніж 283 тисячам осіб, багато з яких було розміщено в британських сім'ях.

Також ми розповідали, що у Британії виявили шахрайську схему з візами для українських біженців. Після виявлення підроблених віз, українські біженці стають нелегальними мігрантами – їхні паспорти вилучають.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори