В боях за Бахмут загинув командир роти 93-ї бригади з Дніпра Олександр Басалига

У боях за Бахмут загинув командир роти з 93-ї механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» старший лейтенант Олександр Басалига, який воював проти російських окупантів ще з 2014 року. Про втрату повідомила прес-секретар 93 омбр Ірина Рибакова.

31-річний Олександр Басалига – родом із Дніпра. На рубежі 2013-2014 років, коли у Києві відбувалися події Революції Гідності та загинув його земляк Сергій Нігоян, Басалига приєднався до майданівців. А потім підписав армійський контракт, щоби поїхати звільняти український Донбас.

Служив у 1-й окремій танковій бригаді ЗСУ. Опанував професію навідника танка. Брав участь у запеклих боях на Дебальцевському плацдармі у лютому 2015-го.

У 2016 році Олександра було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (у званні молодшого сержанта). Тоді після успішного забезпечення бойових дій біля Волновахи хлопцю доручили командувати танковим екіпажем. Басалига мала ще кілька ротацій на Донбас.

Надалі він навчався у Військовому інституті танкових військ НТУ “Харківський політехнічний інститут”, де отримав офіцерське звання.

Після АТО/ООС служив у штабі 93 бригади у відділі бойової підготовки. З початком повномасштабного вторгнення росії вирішив перейти в піхоту та брати безпосередню участь у боях – взяв під командування роту у батальйоні Богдана Дмитрука.

Басалига вже довгий час воював у Бахмуті. Отримав поранення під час обстрілу будинку, якийсь час пересувався на інвалідному візку, але відновився і продовжив командувати ротою. Вже після цього утримував позиції за річкою Бахмутка у східній частині міста-фортеці.

«Сан Санич загинув у Бахмуті. І я думаю, що він у раю, бо, як кажуть, у пеклі він уже побував», – написала прес-офіцер.

Вже за нову кампанію у грудні 2022 року був нагороджений медаллю «Захиснику Вітчизни».

Scroll to Top
Догори