Перегляд кордонів РФ у Балтійському морі: проєкт прибрали з сайту уряду

З сайту уряду Росії зник законопроєкт Міноборони, який пропонував односторонню зміну Росією її кордонів із Фінляндією, Естонією та Литвою у Балтійському морі.
На сайті archive.is залишилася збережена копія опису законопроєкту, запропонованого для розгляду російським оборонним відомством.
У тексті законопроєкту, вивченому напередодні журналістами The Moscow Times, йшлося про те, що зміна кордону в районі Балтійська, Зеленоградська та в східній частині Фінської затоки дозволить використовувати відповідні акваторії як внутрішні морські води Росії.

Також Росія, згідно з документом, мала намір скоригувати координати кордону в зоні кількох островів у Фінській затоці та поряд із північним вхідним мисом річки Нарва. На кордоні з Литвою під перегляд потрапили зони Куршської та Балтійської кіс, а також райони мису Таран.
Автори проєкту стверджували, що чинні географічні координати, встановлені у 1985 році, "не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці".
У відповідь на публікацію законопроєкту в МЗС Фінляндії заявили, що розраховують на дотримання Росією Конвенції ООН з морського права, що регулює зміну територіальних вод.
МЗС Литви назвало російський план щодо зміни кордону ескалацією проти НАТО і ЄС і висловилося за жорстку відповідь Москві з боку західних союзників. Естонія плани Росії не коментувала.
Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що пропозиція Міноборони про оновлення координат кордонів Росії в Балтійському морі не має політичного підґрунтя і запропонував журналістам звернутися за коментарями до оборонного відомства.
Copyright (c)2024 RFE/RL, Inc. Використовується з пропозицією Radio Free Europe/Radio Liberty, 1250 Connecticut Ave NW, Ste 450, Washington DC 20036.

Scroll to Top
Догори