На межі катастрофи – що насправді коїться із аульським хлором

У той час, як Дніпропетровщина, Миколаїв, Житомир та ряд інших областей із затамуванням подиху стежать за інформацією про залишки рідкого хлору, який має забезпечити знезараження води у цих регіонах – а отже й усе водопостачання – майже непоміченою пройшла інформація Служби безпеки України про запобігання хакерській атаці на мережеве обладнання Аульської хлоропереливної станції

Нагадаємо, ще у червні місяці, після власного розслідування, «СтопКор» направив офіційний запит до ГПУ, ДСНС та СБУ щодо ситуації, яка склалась внаслідок передачі стратегічного та небезпечного підприємства «Аульська хлоропереливна станція» в управління приватній фірмі.

«На підставі проведеного громадсько-журналістського розслідування, нами виявлені факти вчинення злочинів та, як наслідки, передумови до настання техногенної катастрофи в Дніпропетровській області, що загрожує життю та здоров’ю сотень тисяч місцевих мешканців та хімічним забрудненням великої території» – звернулись до правоохоронців правники ГО.

КП «АХС» — потужне хімічне підприємство по виробництву рідкого хлору, один з найнебезпечніших об’єктів з точки зору техногенних катастроф та небезпеки життю тисяч людей. На підприємстві може знаходитись одночасно до 275 тон хлору. Монополіст по виробництву хлору східного регіону України. Постачає хлор для очищення води на Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Запорізьку та інші області Східної України.

Довідково: хлор — бойова отруйна речовина, яку почали використовувати в бойових діях ще під час першої світової війни. Вдихання хлору призводить до хімічного опіку дихальних шляхів, спазму бронхів. Можлива миттєва смерть. У менш важких випадках отруєння відчувається різь в очах, сльозотеча, біль у грудях і болючий кашель, слинотеча, нудота, блювота, пронос. Можливий розвиток важкої пневмонії або токсичного набряку легень.

«Зважаючи на викладене, з точки зору диверсійних спрямувань КП «АХС» — один з найпривабливіших об’єктів Дніпропетровської області, тим більш що поруч знаходиться зона АТО з терористичними формуваннями» — наголосили на небезпеці правозахисники «СтопКору».

Зазначимо, цілісний майновий комплекс «АХС» до 2011 року належав Комунальному підприємству Дніпропетровської обласної державної адміністрації «Аульська хлорпереливна станція». За наслідками рішення передати стартегічне хімічне підприємство в управління приватній структурі без відповідного досвіду наразі стежить чи не уся країна.

Деталі корупційної схеми — у власному розслідуванні «СтопКору»

Джерело: Інформаційний портал «СтопКор»

Scroll to Top
Догори