Україна ідентифікувала близько 3 тисяч убитих завдяки ДНК-експертизі

Майже три тисячі загиблих українців було ідентифіковано за допомогою ДНК-експертиз.

Про це заявив заступник голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе, повідомляє РБК-Україна, якого цитує прес-служба Кабінету міністрів.

Заступник голови Нацполіції повідомив, що в рамках кримінальних проваджень криміналісти ідентифікували близько 3 тисяч убитих українців. Ще 2 800 тіл залишаються досі не впізнаними і не ідентифікованими через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу.

Він зазначив, що наразі формують так звану базу ДНК: уже майже 16 тисяч родичів загиблих або безвісти зниклих здали свої зразки. Водночас Цуцкірідзе уточнив, що робота криміналістів з ідентифікації тіл значно прискорюється завдяки застосуванню пересувних ДНК-лабораторій.

"Мобільні лабораторії, які ми отримали завдяки міжнародним партнерам, дозволяють швидко відібрати ДНК у загиблого та у його родичів. Такі лабораторії використовувалися для ідентифікації тіл після ракетних обстрілів торгового центру у Кременчуці, у середмісті Вінниці, під час падіння гелікоптера під Києвом", – сказав заступник голови Нацполіції.

Він додав, що зазвичай на місці події працюють одразу дві пересувні ДНК-лабораторії, одна з яких здійснює відбір ДНК у загиблих, інша – у їхніх кровних родичів. Згодом за лічені хвилини відбувається порівняння наявного матеріалу і в разі збігу – встановлення особи.

Нагадаємо, триває ДНК-експертиза 54 тіл загиблих українських захисників, яких росіяни повернули з колонії в Оленівці Донецької області.

У Харківській області на звільнених територіях продовжується ідентифікація людей, які стали жертвами російської окупації. Ще понад тіл 400 досі не впізнані.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори