Як РФ купує деталі для дронів “Ланцет” в обхід санкцій

Росія, попри введені проти неї санкції, продовжує виробляти безпілотний боєприпас "Ланцет". Для цього використовується низка фірм, які закуповують електроніку в Китаї та інших країнах.
Що таке "Ланцет"
"Ланцет" – безпілотний/баражувальний боєприпас із дроном. Безпілотник має доставити снаряд до заданої цілі, армія РФ регулярно використовує їх під час війни проти України.
Хто займається виробництвом "Ланцетів"
Виробником дронів є Zala Aero Group, її основна юрособа – створене 2010 року ТОВ "ЦСТ". Контрольним власником є Олександр Захаров, а рештою володіє концерн "Калашников". Захаров – не тільки головний власник Zala, а й головний конструктор. Він багато років займається безпілотниками. Головним покупцем цих дронів є ЗС РФ.
Минулого року Захаров пропонував переобладнати торгові центри, які стали простоювати через відхід західних брендів, у приміщення для виробництва таких дронів.
Як компанії вдається виробляти дрони попри санкції
Захаров взагалі не перебуває під санкціями, а підприємство "ЦСТ" потрапило під обмеження лише в Україні, Австралії та Британії. США та ЄС не ввели санкцій проти нього. Однак частина компонентів для дронів "Ланцет" підпадає під західні експортні санкції.
Ряд постачальників по всьому світу займається імпортом в Росію необхідних деталей.

Видання пише, що до першої трійки компаній за сумою постачань "ЦСТ", окрім "Аероскана" (компанія сина Захарова) і "Оріона" (компанія дочки Захарова), входить новосибірська "ОМП". Згідно з митними базами даних, "ОМП" веде активну торгівлю з Китаєм, закуповуючи електричні двигуни, вироби з алюмінію, гвинти, болти, гайки.
Також підсанкційну продукцію в Росію ввозить компанія "Хартіс ДВ". Компанія на своєму сайті заявляє, що вона використовує напрацьовані зв'язки в Європі, Північній Америці та Азії для виконання "найскладніших замовлень".
Ще виробника "Ланцетів" постачає компанія "АйДі Солюшнс", яка має виходи до Казахстану, республіки Білорусь, у неї налагоджені прямі контрактні та партнерські зв'язки в Німеччині, Франції та Індії, а також є виробництво на Тайвані та в Китаї.
Що кажуть експерти у сфері експортного контролю
Зазначається, що загалом санкції досить ефективні: Росії поки що вдалося замістити лише близько чверті втраченого через них імпорту. Однак мікроелектроніка, яка використовується у виробництві російської зброї, є виключенням.
Тут усе настільки заплутано, що поки що неможливо навіть знайти релевантну статистику (Росія показує зростання імпорту з Китаю, а Китай не показує зростання експорту, тож чіпи з'являються буквально з повітря).
Експерти у сфері експортного контролю заявляють, що постачання необхідних комплектуючих в обхід санкцій можливе, воно може підвищити вартість товару, проте його однаково можуть доставити виробнику.
Нагадаємо, що Росія навчилась краще обходити запроваджені проти неї санкції. У зв'язку з цим експорт ключових мікрочипів та електроніки, необхідних країні-агресору для військової промисловості, повернувся до довоєнного рівня.

Scroll to Top
Догори