Китай імпортує рекордну кількість обладнання для виробництва мікросхем – FT

Китайські компанії, такі як Semiconductor Manufacturing International та Yangtze Memory Technologies, залежать від обладнання із США, Нідерландів та Японії для виробництва мікросхем. Останнім часом Китай імпортує рекордну кількість обладнання для виробництва чипів. Про це, з посиланням на FT.
Категорія інструментів з митних даних складається з такого обладнання, як машини для літографії та травлення для виробництва мікросхем, але не включає компоненти та матеріали, такі як пластини.
Китайський імпорт обладнання з Нідерландів для виробництва мікросхем подвоївся в червні та липні порівняно з травнем внаслідок постачання більшої кількості літографічних машин китайським клієнтам від ASML.
ASML є одним із найбільших виробників обладнання для виробництва мікросхем.
Минулого місяця виконавчий директор ASML Пітер Венінк заявив, що з боку китайських клієнтів спостерігався значний попит на інструменти для виробництва менш сучасних мікросхем.

Імпорт із Японії теж збільшився. Деякі китайські компанії почали купувати обладнання для травлення та машини для нанесення покриття на пластини у японських компаній після того, як США посилили експортний контроль за обладнанням для виробництва мікросхем у 2020 році.
Китайський імпорт напівпровідникового обладнання зріс до рекордних показників напередодні запровадження експортних обмежень союзниками США.
За даними китайської митниці, імпорт інструментів для виробництва мікросхем у червні та липні становив майже $5 млрд, що на 70% більше за $2,9 млрд за аналогічний період минулого року.
Більшість імпорту надійшла з Нідерландів та Японії – двох країн, які ввели обмеження на експорт обладнання для виробництва мікросхем, співпрацюючи зі США, щоб уповільнити технологічний прогрес Китаю.
Обмеження означають, що покупцям деяких інструментів доведеться звертатися за ліцензіями до урядів Нідерландів та Японії, що викликає занепокоєння серед китайських виробників мікросхем. Японія почала застосовувати обмеження 23 липня, тоді як обмеження Нідерландів набудуть чинності 1 вересня.

Хоча незрозуміло, наскільки збільшення імпорту стосується інструментів, на які поширюватимуться обмеження, закупівлі говорять про те, що Китай хоче уникнути будь-яких порушень своїх планів щодо розширення виробництва мікросхем.
Через імпортне обладнання китайські компанії намагаються збільшити виробництво менш сучасних мікросхем, на які не поширюються західні обмеження.
"Це одна з відповідей Китаю на експортні обмеження в Нідерландах та Японії. Китай збільшив свої запаси напівпровідникового обладнання за рахунок попереднього накопичення, щоб компенсувати потенційні вузькі місця в ланцюжку поставок" , – сказала віце-президент тайванської дослідницької компанії Isaiah Research Люсі Чен.

За словами двох урядовців, знайомих із ситуацією, частина обладнання, яке імпортується в останні місяці, пішла на нещодавно створені невеликі ливарні заводи за підтримки місцевих органів влади в Китаї, оскільки Пекін працює над розширенням своїх потужностей з виробництва мікросхем.
Закупівлі Китаєм обладнання для виробництва мікросхем в інших країнах, включаючи Сінгапур та Тайвань, також сприяли рекордному імпорту із цих країн.

За словами експертів, це свідчить про спроби Китаю продовжувати розширювати виробництво менш досконалих мікросхем, незважаючи на проблеми, пов'язані із посиленням експортного контролю.
За даними дослідницької групи Counterpoint, у другому кварталі цього року спостерігалося 30-відсоткове зростання постачання п'яти найбільших продавців обладнання для виробництва мікросхем до Китаю.
"Концентровані інвестиції Китаю в стратегічні [заводи] служать для забезпечення місцевих постачань, тоді як стійкі зобов'язання за зрілими технологіями діють як буфер проти геополітичної невизначеності" , – заявив старший науковий аналітик Counterpoint Ашват Рао.

Рао зазначив, що Китай виробляє чіпи для використання в електромобілях, для переходу на "зелену" енергетику та для промислових застосувань, де потрібні лише старі мікросхеми, які не підпадають під експортний контроль.

Scroll to Top
Догори