Зеленський назвав події в США “політичним торнадо”: Європа не має ховати вітрила від вітру

Зараз у Сполучених Штатах Америки відбувається "політичне торнадо". І Європі важливо не ховати вітрила від вітру, намагаючись перечекати шторм, а працювати разом та захищати спільні цінності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на на президента України Володимира Зеленського під час виступу на саміті Європейської політичної спільноти.

"Щоб не відбувалося в інших частинах світу, які б політичні торнадо наші партнери не переживали, Європа має бути сильною. Зараз Європа спостерігає за подіями в Америці, за політичним штормом, який набирає обертів", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що Європа має свій самостійний потенціал сили, глобальну роль, і вона має бути максимально потужною в усіх ключових питаннях.

"А щодо політичних штормів, я впевнений в Америці, це сильні люди, сильне суспільство, сильні інституції. Нещодавно я був у Вашингтоні, спілкувався з Байденом, з конгресменами, обидві палати абсолютно підтримують захист свободи та розуміють, що РФ та інші вороги нашого способу життя хочуть скористатися наслідками політичних штормів. І ми у Європі маємо бути готові", – наголосив президент.

Зеленський додав, що США завжди допомагала як Україні, так і Європі вистояти.

"І тепер Європі важливо не ховати вітрила від вітру, намагаючись перечекати шторм, працювати разом, захищати наші цінності", – зазначив глава держави.

США опинилися на межі "шатдауна"

В Конгресі США відбувається протистояння довкола бюджету уряду США на наступний фінансовий рік. Демократична партія хотіла включити в бюджет додаткові кошти для України, але республіканці були проти цього та водночас виступали за скорочення низки видатків.

В результаті уряд США опинився на межі "шатдауна". Тому Конгрес проголосував за тимчасовий бюджет на 45 днів. Включити до нього додаткове фінансування України не вийшло, але у Білому домі обіцяли виділити кошти окремим законопроектом.

Вчора Палата представників відправила у відставку свого спікера Маккарті, що робить наразі неможливим продовження розгляду бюджету уряду США чи виділення коштів на допомогу Україні. Після цього президент Джо Байден анонсував "велику промову" щодо підтримки України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори