Росіяни проводять великий кінофестиваль у Франції з фільмами пропагандистів: що відомо

Росія проводить у Франції великий кінофестиваль. У рамках фестивалю буде показано п'ять фільмів російських режисерів у кількох містах країни.

Що відомо про цей фестиваль та його організаторів, повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler).

Під час підготовки матеріалу використані джерела: сайт посольства Росії у Франції, Кінопошук, російські Telegram-канали.

Що відомо про фестиваль

У Франції з 24 жовтня до 5 листопада відбудеться фестиваль російського кіно. Організатори фестивалю – Роскіно за підтримки Міністерства культури Росії та посольства у Франції.

У рамках цього фестивалю планують показати п'ять фільмів російських режисерів. Розпочнеться фестиваль у Каннах 23 та 24 жовтня, далі фільми покажуть у Вільфранш-сюр-Мер 27 та 29 жовтня, у Ментоні з 30 жовтня по 1 листопада, а завершиться фестиваль у Біарріці 3-5 листопада.

"Три хвилини мовчання" Бориса Хлєбнікова
"У підвішеному стані" Олександра Ханта
"Схожа людина" Семена Серзіна
"Літо скоро закінчиться" Яни Скопіної
"Сестри" Івана Пєтухова

Що відомо про фільми

Усі автори характеризуються як талановиті молоді кінорежисери. Але не все так просто.

Взяти, наприклад, Олександра Ханта, який якийсь час знімав короткометражки, а потім перейшов на повноформатні картини. 2023 року він став художнім керівником документального проєкту "Росія-Одіссея", який фінансував Інститут розвитку інтернету.

Курирує цей Інститут Олексій Гореславський, який відповідає у Кремлі за Рунет. Лише у 2019 році на проєкти інституту виділили 3 млрд рублів із бюджету РФ.

За фактом, ІРІ перетворився на "державний орган", чиє завдання – давати гранти на мережеве військово-патріотичне виховання та продавлювати порядок денний влади РФ. У 2023 році на це було виділено понад 20 млрд рублів. На 2024 рік заплановано 26 млрд рублів.

Гранти переможцям конкурсів ІРІ дає на умовах фінансування державними та приватними компаніями, у тому числі й Національною медіагрупою, яка пов'язана з найближчим другом Путіна, мільярдером Юрієм Ковальчуком.

Або Семен Серзін, який уже кілька разів потрапив у неприємні скандали. Він характеризується як театральний режисер, а не кіно. Його спектакль про поета та музиканта Башлачова довелося прибрати, оскільки родичі виступили з критикою. А ще він відомий за гучною п'єсою про Чеченську війну. У своїх інтерв'ю він казав, що гроші на багато проєктыв він одержує від міністерства культури.

Або ось фільм Яни Скопіної "Скоро скінчиться літо". Практично скрізь зазначається, що Яна – режисер фільму. Але художнім керівником цього фільму став Федір Бондарчук, фігурант "Миротворця", внесений до списку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці України. А ще він підписант того самого листа до Путіна про анексію Криму та відкритий українофоб.

Або ось той самий фільм "Сестри" Івана Пєтухова, де головну роль зіграла Ірина Старшенбаум, протеже того ж Федора Бондарчука.

"Вишенька на торті"

Всім російськомовним жителям Франції почали надходити повідомлення із запрошенням відвідати цей фестиваль. На додаток – вхід на всі фільми безкоштовний.

Тобто під час війни РФ (точніше російське міністерство культури, тобто пропаганди) організовує фестиваль у Франції, щоб безкоштовно показати фільми російською мовою тим, хто їх зможе зрозуміти.

При цьому збираються п'ять фільмів прокатати одразу у кількох містах Франції. А це – дуже недешеве задоволення.

Раніше ми писали, що українські книги увійшли до списку найкращих видань The Telegraph, де є російські книги.

А ще розповідали про 7 українських фільмів, які не поступаються голлівудським.

Scroll to Top
Догори