Армія нейтральної Швейцарії бере участь у навчаннях НАТО

Збройні сили Швейцарії беруть участь у навчаннях НАТО із захисту від кібератак Cyber ​​Coalition, які проходять в Естонії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Swissinfo.

Зазначається, що мета навчань – навчитися спільно вирішувати складні проблеми, закривати слабкі місця та створювати єдину картину ситуації.

Навчання країн НАТО Cyber ​​Coalition проводяться регулярно з 2008 року. Цьогоріч вони триватимуть до п'ятниці, 1 грудня. Стверджується, що спеціально для нього було створено віртуальне навчальне середовище, щоб не пошкодити реальні системи.

На початку 2024 року новостворене Кіберкомандування в Швейцарії замінить нинішню Організацію підтримки командування Збройних сил. Новосформований командний склад використовуватиме навчання НАТО для початкової перевірки.

Посилення кіберзахисту є одним із пріоритетів політики безпеки швейцарського уряду. Федеральна рада хоче поступово розширити відповідні можливості збройних сил до середини 2030-х років. Вона розраховує інвестувати для цього мільярди євро.

Позиція Швейцарії щодо війни в Україні

Швейцарія з 1815 року дотримується політики нейтралітету. Берн не постачає свою зброю для ведення війни, не надає іншої військової допомоги, а також не дозволяє реекспорт своєї зброї в треті країни. Це стосується і України.

Швейцарія з лютого 2022 року надає Україні лише фінансову та гуманітарну допомогу. У травні 2023 Берн зробив крок до постачання Україні озброєння. Проте поправки до закону про військове спорядження заблокували у нижній палаті парламенту.

Однак нещодавно президент Франції Еммануель Макрон заявив, що веде переговори зі Швейцарію, щоб та дозволила реекспорт зброї для України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори