США ввели санкції проти компаній та іноземців через виробництво іранських дронів

Міністерства юстиції, внутрішньої безпеки та казначейства Сполучених Штатів Америки (США) підготували санкції стосовно юр- та фізосіб з низки країн, які причетні до виробництва Іраном безпілотників.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства фінансів США.

Управління з контролю за іноземними активами відомства сьогодні, 19 грудня, застосовує санкції щодо 10 юридичних та 4 фізичних осіб, які базуються в Ірані, Малайзії, Гонконгу та Індонезії. За даними американської сторони, вони підтримують виробництво іранських БПЛА.

"Ця мережа, очолювана Хосейном Хатефі Ардакані, що базується в Ірані, сприяла закупівлям компонентів американського та іноземного походження на сотні тисяч доларів для "Організації джихаду" аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції (IRGC ASF SSJO) та її БПЛА програми", – йдеться в релізі.

Як зазначив заступник голови Мінфіну США у боротьбі з тероризмом та фінансовою розвідкою Браян Нельсон, незаконне виробництво Іраном та поширення його смертоносних дронів "своїм терористичним довіреним особам на Близькому Сході та в Росії продовжує загострювати напруженість і затягувати конфлікти, підриваючи стабільність".

За словами чиновника, Штати у тісній координації з союзниками та партнерами продовжуватимуть використовувати весь спектр інструментів та повноважень, щоб "зруйнувати ці незаконні мережі закупівель, а також притягнути до відповідальності фізичних та юридичних осіб, які прагнуть їх підтримати".

Співпраця Ірану з РФ та постачання дронів

З початку повномасштабного вторгнення РФ заручилася допомогою Ірану в питанні постачання дронів-камікадзе типу Shahed. З того часу Росія регулярно використовує ці баражуючі боєприпаси для атак на військову та цивільну інфраструктуру України. Через це на Іран накладають чисельні санкції.

Влітку координатор Ради з національної безпеки США при Білому домі Джон Кірбі заявив, що Іран активно залучився до будування в Росії заводу з виробництва "Шахедів".

Додамо, раніше The Washington Post повідомило, що Росія намагається створити 6000 дронів до 2025 року з допомогою Ірану. В листопаді Reuters писало, що згідно з супутниковими знімками, РФ продовжує будувати завод з виробництва "Шахедів", при цьому міжнародні санкції досі не були запроваджені.

В листопаді в Головному управлінні розвідки Міноборони України розповіли, що Іран все ще може постачати Росії незначні партії "Шахедів". Проте активного переміщення дронів до країни-агресора українська розвідка на той момент не фіксувала.

Нагадаємо, минулого тижня набули чинності санкції Великої Британії проти Ірану. Обмежувальні заходи забороняють експорт компонентів для безпілотників. У британському уряді зазначили, що країни світу можуть запроваджувати транспортні санкції на судна, які порушують санкції або належать до санкційних осіб.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Scroll to Top
Догори