Музей, якого не було – парк, якого не буде: схема привласнення комунальної території у Дніпрі

Відвід майна на громадську організацію та подальша його комерціалізація шляхом укладання договорів із забудовниками – досить розповсюджена корупційна схема. Наразі саме завдяки схожій схемі без одного з центральних парків можуть залишитися мешканці Дніпра. Знайомтеся: музейний комплекс «Парк ракет» у місті Дніпро.

А тепер простими словами про хитромудрий процес привласнення території: обласна рада створює комунальне підприємство «Агенція з управління проектами». Його адреса якого така ж, як і у виставкового центру. Цьому КП передається все майно «Парку ракет». Паралельно з цим назва виставкового центру змінюється з «Парку ракет» на виставковий центр «MediaProstir», а врешті встановлюється кінцева назва: Громадський інформаційно-виставковий центр «MediaProstir».

Далі він здається в оренду співзвучній громадській організації Центр соціальних технологій «ІнфоПростір» з можливістю «реконструкції із влаштуваннями невід’ємних поліпшень». А це, відповідно до законодавства, надає орендарю першочергове право приватизації майна, навіть без аукціону!

Далі схема виведення майна цілком ймовірно може виглядати так: орендар робить реконструкцію в межах пункту «поліпшення», облрада на цій підставі надає ГО першочергове, без аукціону, право приватизації. Місцева влада віддає земельну ділянку «під обслуговування будівлі». А відповідно до земельного законодавства, таке виділення є пріоритетним та позаконкурсним – словом, теж безоплатним. Змінюється цільове призначення і вуаля – схема завершена.

А оскільки під «Парком ракет» та поруч земля не оформлена та не має державних актів на земельні ділянки, ГО може отримати як десять соток під будівництво, так і двадцять. А може взагалі і весь парк відтяти. А це – 54 сотки в центрі міста, вартість яких, за оцінками експертів з нерухомості, вимірюється мільйонами доларів.

Подробиці корупційної історії – в ексклюзивному сюжеті «СтопКору»:

marganetz.wordpress.com

Scroll to Top
Догори