Позитивні зрушення в Національній поліції щодо захисту журналістів!

PRESS.jpeg Ми раді ініціативі голови Національної поліції України пана Клименка щодо створення нового департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України.

Зауважимо, що серед завдань і функцій Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України є гарантування безпеки, протидія провокуванню масових заворушень, правопорушень із мотивів расової, національної, релігійної, політичної та іншої нетерпимості, запобігання злочинам, які перешкоджають діяльності державного чи громадського діяча, запобігання злочинам проти безпеки та незалежної діяльності журналістів, протидія створенню та діяльності не передбачених законом воєнізованих чи збройних формувань тощо.

«Ми дуже раді, що нарешті створився такий департамент і є відділ, який займається саме нападами на журналістів, що з’явилась відповідна особа, котра фактично зможе надати кваліфіковану допомогу журналістам, взяти під контроль ці провадження. Це дуже вдала ініціатива, бо вже давно говорили про створення єдиного реєстру нападів на журналістів, і тепер Нацполіція рухається у цьому напрямку, щоб створити такий реєстр і допомагати журналістам. Україна в цьому аспекті орієнтується на приклад європейських країн», — зазначають у ГО «Стоп корупції».

Один із конкретних прикладів — історія з журналістом з Дніпра Володимиром Садиковим, якого три роки тому побили на очах у дитини, а тепер його справу хочуть закрити. Із таким проханням прокуратура Дніпропетровської області звернулася до суду.

Окрім того, справу хочуть перекваліфікувати з побиття журналіста за ч.2 ст.345-1 КК України на ч.1 ст.296 КК України «хуліганство».

Громадська організація «Стоп корупції» звернулась до голови Нацполіції пана Клименка та до Департаменту захисту інтересів суспільства і держави з заявою щодо цієї ситуації та проханням втрутитися.

«Після цього з’явилися позитивні зрушення. Справу взяли на контроль та використали всі належні інструменти, щоб досягти відновлення справедливості. Вони долучились до оперативного супроводу цього кримінального провадження, котре перебувало на стадії розрухи. Тепер у нас з’явилась надія, що журналістам допоможуть», — зазначають у ГО «Стоп корупції».

Так, суд вже призначив розгляд клопотання Марганецької прокуратури щодо вирішення долі справи Садикова на 26 червня.

«Ми маємо надію, що суд прийме вольове рішення та відновить права скривдженого журналіста.
Журналістська спільнота обурена цією ситуацією. Ми та журналіст Садиков довгі три роки боролись за те, щоб винні у жорстокому побитті були покарані. Правоохоронні органи надзвичайно довго затягували і зрозуміло, навіщо це робилося. Перекваліфікація на ст.296 КК була здійснена винятково для того, аби ініціювати закриття кримінального провадження у зв’язку із тим, що сплив час притягнення до кримінальної відповідальності. Адже ст.345-1 КК передбачала б строк давності у п’ять років, і фактично зміна кваліфікації на попередню ст.296 КК зменшила цей час до трьох років. Наразі справа тільки за судом. Ми сподіваємось, що винні у нападі на нашого колегу будуть покарані»,
— розповіли в ГО «Стоп корупції».

Представники ГО «Стоп корупції» закликають усіх представників громадянського суспільства, працівників ЗМІ прийти 26 червня під будівлю Марганецького районного суду і підтримати колегу.

«Бо тільки об’єднавшись — ми захистимо себе від посягань», — резюмують у ГО «Стоп корупції».

Читати також: Побили на очах у дитини: у Марганці правоохоронці гальмують справу про напад на журналіста

Джерело: Інформаційний портал «СтопКор»

Scroll to Top
Догори